Online marketing Erdélyben – gyorstalpaló, 3. rész
2009. április 17.

A bannerek méreteivel, rendelkezésedre álló formátumaikkal az előző részben ismerkedhettünk meg. Azt is megnéztük, hogy hogyan kerülhető el a „banner-vakság”, továbbá hét olyan tipp is elhangzott, melyek megszívlelésével hirdetésedet biztosan nem fogják szó nélkül hagyni.

Ebben a részben arra keressük a választ, hogy mennyibe kerül egy sikeres kampány, mikor mondhatjuk el róla, hogy hatékony, valamint azt is bemutatjuk, hogy milyen felületi mixeken keresztül érheted el célcsoportodat?

Ártarifák

A legtöbb romániai online publisher (olyan honlap, mely a reklámod megjeleníti) két modell szerint dolgozik:

Idő alapú árazás – azt jelenti, hogy bannered ára a megjelenési idő függvényében változik. Lehet napi, heti, havi megjelenési árakról beszélni, attól függően, hogy milyen hosszúra tervezed kampányod. A Transindex reklámfelületein a legtöbb bannerpozícióra lehetséges az idő alapú árazás. További részletekről kérdezz minket.

Megjelenés alapú árazás– azt jelenti, hogy bannered számszerű megjelenése alapján fizetsz. Minden alkalommal, amikor valaki a Transindexre látogat és a megfelelő helyen a Te bannered töltődik be, akkor az egy bannermegjelenésnek számít. Árainkat ez alapján 1000 megjelenésre állapítottuk meg. Azt az összeget, amit bannered 1000-szeri megjelenésére kérünk, CPM-nek (cost-per-mille) hívják. Megjelenés alapú árazás esetén ugyanabban a pozícióban több banner is megjelenhet, melyek az oldal minden egyes betöltésénél felváltva (rotálva) jelennek meg.

Fenti modelleken kívül még létezik kattintás alapú (CPC), valamint egyedi látogató alapú árazás is, melyeket a Transindex egyes kampányok esetében ugyancsak használ. Egyéb árazási modellek az erdélyi magyar online hirdetések piacán egyelőre nem használatosak.

Kampányértékelés

Az online reklám egyik nagy előnye a klasszikus reklámmal szemben az, hogy élőben szemmel követhető minden hatékonysági mutatója.
Egy bannerkampány esetén folyamatosan meg tudod nézni, hogy bannered hányszor jelent meg, és hányan kattintottak rá.

A kamányhatékonyság vizsgálatának egyik módszere a CTR szemmel követése, ami a megjelenések és a kattintások arányát jelenti. A CTR a click-through-rate rövidítése. Magyarul ez átkattintási arányt jelent.

Bannerpozíciótól függően egy átlagosan jó átkattintási arány 0,4% fölötti, vagyis 1000 megjelenés után 4 átkattintás. Az 1% fölötti CTR kitűnőnek mondható.

Néhány tipp arra, hogy hogyan érhetsz el átlag fölötti átkattintási arányt:

• írj kreatív reklámszöveget, mely célcsoportod nyelvén beszél
• ne árulj el mindent a banneren, inkább fokozd az érdeklődést általa
• hirdetésed – üzenetétől függően – lehetőleg hasonló témájú tartalom mellett jelenjen meg a Transindexen
• ha kampányod tovább tart egy hónapnál, akkor – a megszokottságot elkerülendő – cseréld rendszeresen a banner tartalmát

A kampány-hatékonyság vizsgálatának másik népszerű módszere a Google Analytics használata. A Google webanalitikai szolgáltatása ingyenes, ráadásul komplex eszközöket kínál arra, hogy saját honlapod látogatottságát megvizsgáld. Általa figyelemmel követheted azt is, hogy mennyivel nőtt meg honlapod látogatottsága a Transindexen futtatott hirdetés következtében.

Egy egyik érdekesség az lesz, hogy az új látogatók egy része nem közvetlenül kattintva jut majd honlapodra, hanem közvetetten (pl. a bannerről leolvasott cégnévre való Google-kereséssel).

Gondolkodjunk felületi mixekben

Komplex (vagy hosszú távú) kampányok esetén több pozícióban megjelenő bannerek segítségével lehet jó hatást elérni.

Ebben az esetben korántsem mindegy, hogy ezek a hirdetések hol jelennek meg.

Tegyük fel, hogy egy, Romániai területén kozmetikumokat értékesítő vállalkozás vagyunk. Termékeinket honlapunkon keresztül is áruba bocsátjuk és most kitaláltuk, hogy romániai magyar célközönségünket (főleg 18-35 év közötti magyar lányokat, nőket) vesszük célba. Megszólításukra a Transindexet szemeltük ki, mert tudjuk róla, hogy napi 13-14000 egyedi látogatójából legkevesebb 4000-4500 nő.

Hol jelenjen meg hirdetésünk ahhoz, hogy célcsoportunkat sikeresen elérjük?
A Transindex portfolió számos olyan tartalmat kínál, melyek elsősorban lányok számára érdekesek. A következő rovatok, szolgáltatások jöhetnek szóba:

• A Transindex címoldala
• A Transindex Életmód rovata
• A Transindex Világ rovata
• A Transindex Sárm rovata
• A Pinkdáma.ro
Valakimás.ro
Táncpartner.ro

Miután kiszemeltük az ideális pozíciókat, máris készen áll egy olyan felületi mix, mely figyelembe veszi a célcsoport érdeklődési preferenciáit. Így máris megnöveltük hirdetéseink hatását célközönségünkre.

Egyéb érdekes felületi mixek álnak rendelkezésére azoknak is, akik elsősorban férfiakat, politika iránt érdeklődőket, sportkedvelőket, tech-rajongókat, pályázni akarókat és egyéb érdekes szegmenseket szeretnének megszólítani.

A Gyorstalpaló 4. részében a pr-cikkekről és advertorial-ekről lesz szó. Megtudod majd, hogy miért nem kerülhető ki a jó PR és milyen lehetőségeid vannak erre az online közegben?B2B - a transindex vállalati blogja, hogy tudjuk, hogy tudod Kontakt Szakmai partnereink RSS