Online marketing Erdélyben – gyorstalpaló, 2. rész
2009. március 24.

Az előző részben láthattuk, hogy az online marketing mellett egyre kevésbé lehet elmenni, hiszen lassan minden létező célcsoport hatékonyan és könnyedén megszólítható az online reklámok segitségével. Szó volt még arról is, hogy a jó honlap az első és legfontosabb, majd ezt követi a hirdetés, amit természetesen csak ott szabad megjelentetni, ahol leendő ügyfeleink is rendszeresen mozognak.
Az erdélyi magyar online médiában legelterjedtebb hirdetési formátum a banner. Megvizsgáltuk azt, hogy mi is a banner, most pedig lássuk, milyen bannerformátumok állnak rendelkezésünkre és még mit kell tudni róluk?

A bannerek segíthetnek, árthatnak

vagy csak pusztán hatástalanok lehetnek. Fontos tehát ismerni annak a módját, amivel hatékony kommunikációs eszközzé varázsolhatjuk bannerünket.

Valójában a bannerek elhelyezkedése, poziciónálása a kulcs, ugyanis van egy alapszabály, amire mindig kell emlékeznünk!
Bannered legyen a lehető legközelebb olyan tartalmakhoz, melyek valamilyen formában kapcsolódnak hirdetésed üzenetéhez.
Egy hírportál felületei – jó esetben – úgy vannak kialakítva, hogy kedvezzenek a hirdetőnek is. A hirdetésre szánt felületek ebből kifolyólag különböző méretűek lehetnek.

Bannerformátumok

A Transindex-portfolió oldalain számos standard és néhány in-house (saját) bannerformátumot használunk.

Bemutatnék közülük néhányat:

A leaderboard (728×90 képpont) egy standard fekvőbanner-pozíció, mely a Transindex címoldalán fent és középen, a belsőoldalakon fent, továbbá számos egyéb portfolió-oldalunkon jelenik meg (pályázatok.ro, disputa.ro, táncpartner.ro stb.).

A skyscraper (140×290 képpont) egy sajátos Transindex-bannerformátum, mely portfolió-oldalainkon mindenhol a jobboldali oszlopban helyezkedik el. Ennek segitségével hirdethetsz a Transindexen, Sportoldalon, Pályázatok.ro-n, Szótár.ro-n, Cégek.ro-n is.

Full banner (468×60 képpont) – egyes oldalainkon (Sportoldal.ro és Pályázatok.ro) nagyon előnyös helyen – pl. a menü alatt láthatóak.

Billboard (310×230 képpont) Transindex-hírekbe és publicisztikákba ágyazottan jelenik meg és kiválóan alkalmas tartalomspecifikus hirdetések megjelentetésére.

A promolécek (320×60 képpont) A Transindex alternatív bannerfelületei, melyek hosszú időtartamú megjelenésre alkamasak.

A gombok (150×38 és 160×135 képpont) olyan kisbannerek, melyek fő helyen (pl. Transindex logo mellett), vagy jól látható helyeken (jobb felső sarok) helyezkednek el és márkaépítésre, tartós jelenlétre kitűnően alkalmasak.

Melyik formátumot válasszam és hol jelenjen meg?

A kiválasztott formátum sikere nagymértékben függ üzeneted tipusától és marketing-költségvetésedtől. Tapasztalatunk szerint nincs “legjobb” bannerformátum, úgy ahogy legjobb bannerpozíció sincs. Ennek ellenére, ha reklámüzeneted konkrétumokat ajánl (határidős akció, egyszeri lehetőség stb.) és fontos számodra az átkattintási arány, akkor a legtöbb címoldali felső pozíció kitűnő választás lehet, függetlenül formátumuktól.

Amennyiben komoly márkaépítésbe kezdtél, akkor a címoldali és belsőodali gombok, promolécek, alsó pozíciós állóbannerek felelnek meg erre a célra.

Konkrét akciók esetén a gyors lefutású kampányok ajánlottak, míg márkaépítés esetén fontos a tartós jelenlét.

Elkerülhető a “bannervakság”?

A 90-es évek végén merült fel először az a probléma, hogy a bannerek nagyrészén egyszerűen átnéz a nagyközönség. Ezzel egyidőben divatossá váltak az ún. bannerblokkoló szoftverek is. Igy nehéz helyzetbe került az online reklámipar, hiszen a célcsoport vagy nem vette észre, vagy pedig egyszerűen letiltotta a bannereket. Egy kis önvizsgálat után – mondhatni – rehabilitálták a bannert, mint online reklámformátumot, miután az intruzív, kéretlen és kimondottan idegesítő formátumokat (pop-up, pop-under stb.) a komolyabb tartalomszolgáltatók (publisher-ek) visszafogták.

A “bannervakság” viszont sok esetben megmaradt, ami annak tulajdonítható, hogy tartalmilag nehéz érdekeset nyújtani az internetes olvasóközönségnek. Ezt csak úgy lehet elkerülni, ha hirdetésed nem átlagos és jól pozicionált.

7 tipp, amitől banneredet biztos nem hagyják szó nélkül:

1. Képzeld magad elé azt az ideális ügyfelet, aki a Transindexet is olvassa. Ki ő? Mit tart fontosnak az életben? Hol lakik? Mi a hobby-ja? Mennyit költene az általad ajánlott termékre, szolgáltatásra? Milyen kritériumok alapján hozza meg vásárlói döntéseit?
2. Találj ki számára egy akciót és tüntesd fel honlapodon is!
3. Írj (vagy irass) egy ütős reklámszöveget, mely épp ennek az ideális ügyfélnek szól.
4. Készíttesd el bannered, mely úgy grafikailag, mind a rajta megjelenő szöveg szempontjából épp célcsoportod figyelmét veszi célba.
5. Válaszd ki a megfelelő felületeket a Transindex-portfolió oldalain, annak függvényében, hogy célcsoportod mit szeret inkább olvasni! (Például ha 18-35 éves nőkhöz szólsz, akkor az Életmód-rovaton kívül nem szabad kihagynod a Pinkdáma.ro –t sem).
6. Kérj egy jó ajánlatot a marketingesünktől!
7. Kampánystart után kövesd a statisztikákat és a részleges eredményeknek megfelelően esetleg finomíts az üzeneten.

Következő részünkben a bannerkampányok ártarifáiról, eredményeik kiértékeléséről lesz szó, valamint arról, hogy milyen felületi mixeken keresztül szólíthatod meg célcsoportod.



B2B - a transindex vállalati blogja, hogy tudjuk, hogy tudod Kontakt Szakmai partnereink RSS