Online marketing Erdélyben – gyorstalpaló, 1. rész
2009. március 17.

Az internet és a reklám

Úgy, mint máshol, nálunk Romániában is elképesztő gyorsasággal épült be a köztudatba az internet használata. Valójában az a generáció, mely már teljes egészében az internet közelében vált felnőtté, épp a tavaly lett gazdasági szempontból is érdekes. A ma 18 éves gyerkőc ugyanis már egészen biztosan felel azért, hogy a rábízott pénzt hogyan költi el. Független döntéseket hoz és egyedül vásárol. A jó hír pedig az, hogy az interneten egyre jobban, célzottabban és hatékonyabban üzenhetünk neki.
És akkor még nem is beszéltünk azokról a 18-35 évesekről, akik számára az internet a legjelentősebb információforrás, melyet szinte napi rendszerességgel használnak. Ma már az sem titok, hogy 35 év fölötti olvasóink is otthonosan mozognak a különböző internetes médiumokon.
Igy válik az internet fokozatosan a legfontosabb olyan helyé, ahol termékedet, szolgáltatásodat közelebbről megismerheti a leendő vevő, méghozzá általad teljesen kontrollálható módon.

Most nézzük meg, mi tartozik az internetes reklámkampányok eszköztárába:

A jó online reklám titka még mindig …

… a honlapod, mely tartalmazza azokat az információkat, melyekből a látogató 5 perc alatt egy általános képet képes alkotni rólad. Amíg nincs elfogadható honlapod, addig valószínűleg kevés internautának nyered el a kegyeit. Jó honlapot készíteni viszont ma már nem egy nagy kihívás! Mindössze nem árt, ha a következő fejezeteket érinted, miközben tervezgeted:
Céged, szervezeted küldetése, céljai (Mit képviselsz? Melyek a céljaid, elveid, célközönséged?)
Történeted (persze, ha büszke vagy rá). Mindenki szeret motiváló történeteket, jó példákat olvasni, ráadásul ezáltal úgy sugározhatsz megbízhatóságot, hogy nem is kell különösképpen megerőltesd magad. Fontos viszont, hogy kerüld a közhelyeket, a nem egyértelmű utalásokat.
Konkrét információk arról, amit ajánlasz. Termékek, szolgáltatások leírásokkal, melyek természetesen érvényesek. Ez a legfontosabb összetevő, ezért érkezett honlapodra az érdeklődő és innen is fog nagyon gyorsan tovább állni, amennyiben nem nyered meg magadnak az alatt az 5 perc alatt.
Elérhetőség, mely használható: telefonszámok (talán mert sokan még mindig nem bíznak az e-mailen kapott válaszban), e-mail / üzenetdoboz (amennyiben válaszolsz is neki, ha kérdez).

A banner lényege

A „banner” reklámcsíkot jelent, mely más honlapokon, portálokon, blogokon, e-mailekben foglalhat helyet és vállalkozásod, szervezeted honlapját népszerűsíti. Szinte minden esetben grafikai elemeket és szöveges üzenetet tartalmazó kép-fájlról van szó, mely arra hivatott, hogy magára vonja az olvasó figyelmét. A bannerhez egy link is tartozik, mely átirányítja az érdeklődőt honlapodra.

A bannereket vagy exkluzívan, vagy pedig rotálva jelenítik meg.
Exkluzív módon, egy bizonyos helyen minden olvasó számára látszik.
• A rotációs megjelenítés azt jelenti, hogy több banner váltja egymást ugyanazon a helyen, meghatározott frekvencia szerint. Az oldal minden egyes betöltésénél akár más-más banner is megjelenhet.

A jó banner

Valójában nehéz meghatározni, hogy milyen a jó banner. Azt viszont már most borítékolhatjuk, hogy az igazán jó banner azonnal magára vonja a figyelmet. Ez rendszerint akkor történik meg, ha:
• kivitelezése és mondanivalója fantáziadús
• a rajta levő grafikus elemek és a reklámszöveg egységes egészet alkotnak, mely által könnyen átmegy az üzenet
• nem idegesítő (pl. neonzöld alapon sárga és intenzíven vibrál)
• ha eléri azokat a személyeket, akiknek szánták, vagyis a célcsoportodat.

A statikus bannerek, melyek egyáltalán nem mozognak, ma már nem igazán divatosak, de ettől függetlenül még használják őket. Népszerűbb kistestvérük, a dinamikus banner ma már főleg flash-formátumú és számos hasznos effektussal számos módon fejezheted ki üzeneted.

A jó banner nem feltétlenül akkor jó, ha sokan kattintnak rá, hanem akkor, amikor üzenete színkombinációk, szófordulatok formájában beírja magát az olvasó emlékezetébe.
Ma már azt is állíthatjuk, hogy a banner elsősorban márkaépítésre, vagy gyors akciók népszerűsítésére alkalmas kiválóan. Aki kimondottan sok átkattintásra vágyik, annak a banner mellett kitűnő alternatíva lehet a szöveghirdetés.

A következő részben a bannerek típusairól, méreteikről, megjelenési helyükről lesz szó, valamint arról, hogy hogyan védekezzünk a „banner-vakság” ellen.



B2B - a transindex vállalati blogja, hogy tudjuk, hogy tudod Kontakt Szakmai partnereink RSS