Lezárult a Kosztkontroll projektünk
2013. május 9.

Két hónap után lezárult a Kosztkontroll projektünk: 13 cikkben kerestük az erdélyi étkezési szokásokkal kapcsolatos kérdésekre a választ. Kiderült, hogyan étkeznek az egyetemisták, a nagy-áruház tesztünk alapján megtaláltuk a legkulturáltabb szupermarketet, és megnéztük, van-e különbség tej és tej között. Az átlagosan fogyasztói kosár elemzéséből kiderítettük: jövedelmünk harmadát élelmiszerre fordítjuk, húsra már többet költünk, mint péktermékekre, zöldségekre ugyanannyit, mint dohányra.

Közben megismerkedtünk, a projektben részt vevő csíkszeredai, szatmárnémeti és kolozsvári családdal, akiknek három hónapos keresztül: februártól áprilisig követtük a napi élelmiszer-kiadásait, hogy majd alaposan kiértékeltük azokat. Havonta átlagosan 200 lejt fordítottak étkezésre fejenként, ami amúgy összecseng az országos átlaggal.

Piaci árakat összehasonlító cikkünkbe kilenc erdélyi várost vontunk be, és kiderült, nem jelenthető ki általánosan, hogy a székelyföldi piacok a legdrágábbak. Nem csak a városi családok kajálási szokásaira voltunk kíváncsiak, vetettünk egy pillantást a falusi kosztra is. Volt húsvéti különkiadásunk, és arra is fény derült, hogy nálunk kevesen keresnek egyedi ízeket az éttermekben.

A projekt létrejöttéért köszönet illeti a Merkur székelyföldi üzletláncot, amely a résztvevő három családot 300 lej értékű ajándékcsomaggal ajándékozta meg.B2B - a transindex vállalati blogja, hogy tudjuk, hogy tudod Kontakt Szakmai partnereink RSS